"Κάθε Φύλλο και Ένας Φίλος

Κάθε Φίλος και Ένας Ήλιος"

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

TED X Academy: Καινοτομία και νέες ιδέες για την Ελλάδα της κρίσης !
Διανοητές και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα
Στα συνέδριά του έχουν μιλήσει «βαριά» διεθνή ονόματα, από τον Μπιλ Γκέιτς και τους ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, μέχρι διάσημους επιστήμονες, όπως ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, ισχυρούς πολιτικούς, όπως ο Μπιλ Κλίντον και επιφανείς καλλιτέχνες, όπως ο Μπόνο των U2.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες συμμετέχοντες στις κατά τόπους διοργανώσεις, ενώ το διαδικτυακό ακροατήριο έχει αγγίξει τους… 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο λόγος για το «TED», από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment, Design (τεχνολογία, ψυχαγωγία, ντιζάιν), έναν διεθνή
οργανισμό με πυρήνες σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, που διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο την διάδοση καινοτόμων ιδεών.

Όσοι το παρακολουθούν ζωντανά το περιγράφουν ως «την απόλυτη εμπειρία για την καρδιά και το μυαλό», ενώ ακόμα και το ελληνικό… υπουργικό συμβούλιο βλέπει κατά καιρούς βίντεο των ομιλητών του TED, τα οποία επιλέγει ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέουμέσω της ιστοσελίδας www.ted.com!

Το φετινό TED X Academy διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, με θέμα - τι άλλο; - τις ιδέες που θα φέρουν την Ελλάδα «ένα βήμα μπροστά» (a step forward).

Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς τα χαρακτηριστικά των ομιλητών του TED, καθώς προέρχονται από δεκάδες διαφορετικούς τομείς, όπως τις ψηφιακές τεχνολογίες, τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιχειρήσεις. Το κοινό στοιχείο που τους ενώνει, ωστόσο, είναι ότι όλοι τους έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις στον τομέα τους και καλούνται να μοιραστούν το όραμά τους μέσα από μία ομιλία δεκαοκτώ λεπτών.
Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζει ο κ. Λάρι Κίλι, αμερικανός επιχειρηματίας που έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό «Business Week» ως ένα από τους επτά κορυφαίους «γκουρού» του πλανήτη στον τομέα της καινοτομίας

Γι' αυτό, άλλωστε, το TED έχει ως σύνθημα σε όλο τον κόσμο τη φράση «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» (ideas worth spreading) και οι εκδηλώσεις του αποτελούν πυρήνες καινοτομίας και ρηξικέλευθων ιδεών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από ένα συνέδριο σε ένα διεθνές δίκτυο
Ο θεσμός ξεκίνησε ως ένα τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ πριν από 26 χρόνια και στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές δίκτυο δραστηριοτήτων που δίνουν βήμα σε πρωτοποριακές ιδέες από όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, η πρώτη εκδήλωση TED Athens διοργανώθηκε το 2009 και ήδη ο θεσμός φιλοδοξεί να αποτελέσει πυρήνα δημιουργίας πρωτοπόρων ιδεών για την καταπολέμηση της κρίσης.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτισμικές, πολιτικές και κυρίως ηθικές. Αυτό που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε είναι ένα βήμα για διάλογο μεταξύ ανθρώπων με πολύ διαφορετικές προσλαμβάνουσες, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το βασικό θέμα για το φετινό TED X Academy, όμως, δεν είναι μόνο οι ιδέες, αλλά και το πώς αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν. Πώς μπορούμε αύριο κιόλας όλοι εμείς να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πάει ένα βήμα μπροστά»,σημειώνει η κυρία Νίκη Σιροπούλου, εκ της οργανωτικής επιτροπής.

Παραδοσιακά, οι ομιλητές σε κάθε διοργάνωση TED κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση. Εχθές, Πέμπτη, η ελληνική ομάδα των εθελοντών του TED X Academy ανακοίνωσε τις προσωπικότητες που θα μιλήσουν την ερχόμενη Δευτέρα μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο στο Μουσείο Μπενάκη για τις προτάσεις που θα φέρουν την «αλλαγή», τη «μετάλλαξη» και τη «νέα εποχή» για την Ελλάδα της κρίσης.

Αυτά είναι και τα τρία κύρια θέματα του εφετινού προγράμματος που θα φιλοξενήσει δεκαεπτά ομιλητές από όλο τον κόσμο. Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί, ωστόσο οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις ομιλίες στην ιστοσελίδα www.tedxacademy.com.

Η κρίση έκανε… διαφήμιση
Όσοι, άλλωστε, προβληματίζονταν για το ενδεχόμενο η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η χώρα μας τους τελευταίους μήνες να αποθαρρύνει τους προσκεκλημένους ομιλητές, δέχθηκαν μια ευχάριστη έκπληξη.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου λειτούργησε θετικά, διότι το ελληνικό πρόβλημα αποτέλεσε πρόκληση για τους οραματιστές όλου του πλανήτη. Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο είχαν μεγάλη προθυμία να συμμετάσχουν στο αθηναϊκό TED και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι ένας παραγωγικός διάλογος μπορεί να προκύψει από την ανταλλαγή όλων αυτών των ιδεών», σημειώνει η κυρία Σιροπούλου.
Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζει ο κ. Λάρι Κίλι, αμερικανός επιχειρηματίας που έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό «Business Week» ως ένα από τους επτά κορυφαίους «γκουρού» του πλανήτη στον τομέα της καινοτομίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Ντάρτμουθ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Πάσχος Μανδραβέλης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Γέηλ, κ. Στάθης Καλύβας, ο διακεκριμένος επιχειρηματίας κ.Κώστας Αποστολίδης, ο καθηγητής οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης, η ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη κυρία Αντίτα Έλα, ο πρόεδρος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, κ. Πάνος Κανέλλης, η ειδική στην επικοινωνία κυρία Έλενα Χάρη, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Λογιόλα του Σικάγο κυρία Έυη Γερούλη, οι σκηνοθέτιδες κ.κ. Κορίν Γουέμπερ και Υβόν Σενούφ και ο διεθνούς φήμης επιχειρηματίας κ.Γουόλτερ ντε Μπάουερ είναι οι λοιποί διακεκριμένοι ομιλητές που θα μοιραστούν τις προτάσεις τους για την αλλαγή στην ελληνική κοινωνία.
Επίσης, θα μιλήσουν ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Ευρυπίδης, ο πολιτικός μηχανικός κ.Αντώνης Σγκαρδέλης, η επιχειρηματίας που κέρδισε το βραβείο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εταιρίας στον κόσμο, κυρία Παναγιώτα Βλάχου, ο επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της Microsoft, κ. Κώστας Μαλλιός και ο αρχιτέκτων κ. Τζόζεφ Ρίγκιο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου