"Κάθε Φύλλο και Ένας Φίλος

Κάθε Φίλος και Ένας Ήλιος"

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Πώς λέγεται το κομπιούτερ Αγγλικά ?


Η ετυμολογική προσέγγιση της ονομασίας !

Όταν πλημμύρισε ο Νείλος στην αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι έχαναν  τα όρια τους. Όταν βρέθηκε εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα από την σκιά της, του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε μετά την άμπωτη να μπορούν να ξαναβρούν οι Αιγύπτιοι αγρότες τα όρια των χωραφιών τους. Ο Θαλής έβαλε πασσάλους ανά τακτά διαστήματα στην άκρη του ποταμού κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό. Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!!
Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό. Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε κομβέω. (υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων.) Αργότερα το πήραν οι Λατίνοι όπου όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές ή αριθμητικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξ ού κομπασμός), και ο υπολογισμός σε αυτούς έγινε combaso, ή compasso (υπάρχει και το όργανο για υπολογισμό της πορείας του πλοίου compass = πυξίδα, κλπ). Έκτοτε το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια compaso => computer.
Αγγλικά άραγε πως λέγεται το computer; Γιατί Ελληνικά ξέρουμε.

Η φωτογραφία απεικονίζει τον υπολογιστήρα Harwell Dekatron, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1951 και… υπάρχει ακόμη. Ζυγίζει 2,5 τόνους, δηλαδή όσο 20.000 συσκευές iphone, διαθέτει 10.000 εξαρτήματα και μπορεί να λειτουργήσει αδιάκοπα για 80 ώρες την εβδομάδα. Το μέγεθός του είναι όσο ένα δωμάτιο και η εμφάνισή του θυμίζει πρωτόγονο κέντρο με server.
Ο υπολογιστής είχε αποσυναρμολογηθεί σε 50 κομμάτια και βρισκόταν αποθηκευμένος και σκονισμένος, σε μία αίθουσα του Κέντρου Ατομικών Ερευνών του Όξφορτνσιρ, στη Βρετανία.Για να καταλάβει κάποιος τις δυνατότητες του υπολογιστή που είχε εντυπωσιάσει την επιστημονική κοινότητα της δεκαετίας του ‘50, αρκεί να πούμε ότι είχε μνήμη 7.200 bytes, τη στιγμή που ένα απλό, σημερινό «στικάκι» έχει χωρητικότητα 8 Giga!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου